Offizieller europäischer Webshop für die WristWidget® TFCC Bandage

Met TFCC gediagnosteerd?

Het TFCC (Triangulaire FibroCartilagineuze Complex) is een soort ‘meniscus’ van de pols en vormt de verbinding tussen de ellepijp met het spaakbeen en de pols. Bij letsel aan het TFCC wordt pijn gevoeld bij zowel draai-, til- en steun-bewegingen en de pijn wordt erger wanneer de hand naar de pinkzijde gebogen wordt. 

TFCC klachten kunnen zowel geleidelijk (slijtage, overbelasting) als acuut ontstaan (trauma). Vaak onstaan de acute klachten door een val op de uitgestrekte hand waarbij een flinke kracht op de (over)strekte en gedraaide pols wordt uitgeoefend. Bij bepaalde sporten (tennis, boksen, golf, hockey, turnen, fitness, polsstokspringen etc) komt TFCC letsel regelmatig voor.

Er is een test ontwikkeld, de Weight Bearing test, om op een makkelijke, snelle manier te testen of de pijn in de pols door TFCC-letsel wordt veroorzaakt. Deze Weight Bearing Test is in veel gevallen betrouwbaarder dan MRI en veel, veel minder duur. 

Weight Bearing Test

Bij acute of ernstige polsklachten adviseren wij om langs te gaan bij een huisarts of handtherapeut. Als een breuk is uitgesloten kun je de test doen. Als het inderdaad TFCC letsel is, is er een directe pijnvermindering en kan er meer gewicht gedrukt worden.

Je hebt nodig:

  • Twee stroken niet elastische tape (sporttape) van ca. 1,5 cm breed en langer dan je pols-omtrek.

    Een NIET-DIGITALE weegschaal*.

Waarom geen digitale weegschaal?  Je moet het zo zien: een digitale weegschaal meet statisch gewicht. Een 10-kg zak zand weegt 10 kg. We willen weten hoeveel gewicht je pols kan dragen, of beter gezegd, wat de kracht is die je kunt drukken. Met een analoge/mechanische (niet digitale) weegschaal kun je makkelijk zien wat deze kracht is. Je resultaten op een digitale schaal geven een verkeerde waarde om de ernst van het letsel te bepalen.

De test:

A. Test eerst de gezonde pols. Plaats de hand recht op de weegschaal en zorg dat de elleboog recht boven de pols is. Schrijf op tot welk aantal kg de weegschaal ingedrukt kan worden.
Testen Sie zuerst das gesunde Handgelenk
B. Test vervolgens de aangedane pols. Langzaam en stop zodra je pijn voelt! Schrijf ook deze waarde op.
Testen Sie dann das betroffene Handgelenk.
C. Neem 2 stroken niet elastische tape (sporttape, ca 1,5 cm breed). Plak deze met enige compressie 1 net onder en 1 net boven de ulna kop van de aangedane pols. Het is belangrijk dat de ulna kop vrij blijft!
Kleben Sie 1 Streifen knapp unterKleben Sie 1 Streifen knapp über dem Ellenkopfhow to put on a wristwidget

D. Test de aangedane pols opnieuw en noteer ook deze waarde. Verwijder daarna de sporttape.

Bij TFCC letsel kun je direct met minder pijn meer druk geven.

En dan...

Als je de de test doet en je voelt direct minder pijn, dan wil je uiteraard dat het zo blijft. Je wilt weer pijnvrij kunnen sporten, tuinieren of klussen. Je wilt een oplossing tegen die vervelende steken in je pols.

Dan hebben we goed nieuws! Er is speciaal voor dit letsel een polsband ontwikkeld, de WristWidget TFCC brace. De WristWidget houdt de pols stevig op zijn plaats zodat het TFCC rust krijgt om te herstellen. Zonder irritatie aan het polsgewricht en zonder verlies van polsfunctie. De WristWidget is gemaakt van velcro, is waterbestendig en sluit door de klittenband sluiting goed rond de pols, zonder compressie op de ulnakop. Ook is er een behandeladvies, met oefeningen en tips die je zelf thuis kunt toepassen.

WIR HEILEN DIE WELT, EIN HANDGELENK NACH DEM ANDEREN!

Deutsch